dilluns, 8 d’abril del 2013

Mitologia: Deessa Atenea

Deessa Atenea

En la mitologia grega, el nom d'Atenea neix del grec àtic Athēnā o Aθηναία,Athēnaia. També era coneguda com Palas Atenea. El seu nom era també per al gènere de les aus anomenades mussols (Athene).

És la deessa de la guerra, la civilització, de la sabiduria, de l'estrategia, de les arts, de la justícia i de les habilitats. Es diu que es una de les principals divinitats del panteó grec i una dels dotze déus olímpics.  Mai es va casar o va tenir amants, mantenint una virginitat perpètua. La seva imatge va patir moltes transformacions al llarg dels segles.

Naixement 
Filla de Zeus i Metis.  Urà i Gea van advertir a Zeus que si Metis tenia una filla, després tindria un fill que el destronaria. Quan Zeus va veure que Metis estava embarassada se la va empassar de cap a peus. Llavors quan va ariibar el moment del part, a Zeus li va agafar un mal de cap tan fort que va ordenar que li obrissin el cap amb una destral. Tot seguit va neixer Atenea ja sen una adulta.
  
 Mites
-La disputa amb Poseidó: Poseidó era el rei del mar. Un dia aquet i Atene van disputar la protecció de la ciutat d'Atenes. Per decidir-ho, tots dos van fer un regal i van deixar que els atenencs decidissin quin els complaïa més. Atenea - olivera , Poseidó - font d'aigua salada. L'olivera era més util i va guanyar Atenea.
-Atenea i Aracne: Els déus eren molt gelosos envers els mortals i s'ofenien molt facilment quan aquests pretenien superar-los. Aracne tenia un art exquisit, així doncs, un dia va exhibir un tapís tan ben elaborat que tothom opinava que fins i tot era millor que la deessa Atenea. Quan Atenea ho va saber va voler veure el tapís d'Aracne. Al veure'l es va meravellar i horroritzar a la vegad. Furiosa per la gelosia el va destruir. Després Aracne el va veure destruit i es va suïcida. Atenea es va donar compte de la injustícia de la seva mort i la va retornar a la vida però convertida en aranya, així tots els seus descendents podrien teixir i teixir per sempre.
-La poma de la discòrdia: Aquest mite marca l'origen de la guerra de Troia. A les bodes de Peleu i Tetis van assistir molts déus, un dels quals Eris, la deessa de la discòrida. Aquesta llençà una poma d'or amb unes paraules gravades que deien: ''Per a la més bella''. Tot seguit tres deesses van reclamar aquesta poma; Hera, Atenea i Afrodita. Per escollir qui es quedava la poma i per qui era la més bella, s'escollí Paris, un jove pastor, fill de Príamrei de Troia. Les tres deesses per guanyar, li van oferir coses; Hera li oferí poder, Atenea saviesa i gloria militar i Afrodita la dona més bella del món, Helena. Paris es decidí per Afrodita. I al elegirla es va crear la famosa guerra de Troia, perque Afrodita ajudà a Paris a raptar a Helena i Atenea i Hera donaven suport als grecs.

Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Atena





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada