diumenge, 7 d’abril del 2013

La deessa Persèfone (Περσεφόνη)


Qui era?
Era una deessa, filla de Zeus 
(pare dels deus i dels homes)
 i de Demèter (deessa de l'agricultura).








El seu mite

El mite que narra la seva història, conta que Hades (déu del món subterrani), estava enamorat d'aquesta deessa i un dia que ella va sortir a recollir flors innocentment amb algunes nimfes, Hades la va raptar, tot sortint d'una esquerda del terra,  per convertir-la en la seva esposa. Quan Demèter es va adonar que la seva filla havia desaparegut, es va posar a buscar-la arreu del món durant nou dies i nou nits. Al final va trobar que la seva filla ja no era una donzella sinó l'esposa d'Hades i que ja no es deia Core, si no Persèfone i que vivia als inferns. Això va fer entristir a Demèter, cosa que va portar a que deixèssin de créixer plantes arreu del planeta i tot acabés desèrtic. Fins que un dia, Demèter va pactar amb Hades un tracte sobre el qual Persèfone pasaria 6 mesos a l'infern amb el seu home perquè havia provat l'aliment dels morts, sis grans d'una magrana i ja no podia marxar, però al ser sol sis grans, li van permetre marxar durant 6 mesos amb la seva mare que es quan aquesta s'alegrava i tot tornava a crèixer i a florir (primavera i estiu), i quan marxava cap als inferns, Demèter entristia i tot es moria (tardor i hivern).

Altres curiositats

  • Històries expliquen que abans de tot això, Core (nom de Persèfone abans de casar-se) no tenia un lloc estable a l'Olimp i vivia lluny d'allí, al camp, per això es considerada deessa de plantar llavors i conrear plantes. 
  • Quan Persèfone vivia als inferns va esdevenir deessa de l'inframón.
  • Aquest és el mite que es contava a la gent gran i als nens per explicar-li el canvi d'estacions mitjançant els deus.
  • A Roma se la va identificar amb Prosèrpina i el seu equivalent egipci era Isis.
  • També molts investigadors han etiquetat Persèfone com a símbol de la deïtat de vida, la mort i la resurrecció.
  •  Persèfone va fer desparèixer a Eurídice, la esposa d'Orfeo perque no li agradava la música trista d'aquest i li va proposar un repte que no va superar.
  • També, aquesta deessa, amb Afrodita van acordar cuidar de un preciós infant, Adonis, durant 4 mesos de l'any cadascuna i els 4 restants es cuidaria Adonis sol.
  • Va convertir a una ninfa que buscava el seu marit, en una planta de menta.
  • També va ser desitg de Pirítou, que va anar a buscar-la a l'inframón i Hades li va oferir hospitalitat enganyant-lo per a que acabés casi ofegat per una serp, però va ser rescatat per Heracles. Pirítou no va tornar a buscar a Persèfone mai més. 
  • El matrimoni amb Hades era estèril, tot i així, Persèfone va ser seduïda pel seu pare, Zeus en forma de serp i va tenir un fill, Zagreu, que va ser assassinat per Hades.
  • Se sol representar com una noia jove amb un ram de narcisos a la mà (les flors que collia quan la van raptar) o asseguda en un tron de fusta (com a reina dels Inferns) o també al costat d'Hades, dalt d'un carro tirat per quatre cavalls negres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada