divendres, 28 de març de 2014

Doloris omnis priuatio recte nominata est uoluptas

"Amb raó s'anomena plaer a la manca de tot dolor"                                           Ciceró, De finibus 1, 11, 37

 

Biografia breu de l'autor 
Marcus Tullius Ciceró (Arpino 106 - Formies 43 a. C.) fou orador i polític romà. Descendent d'una família de ran noble. Va estudiar dret, retòrica i filosofia a Roma i a les escoles de Grècia. Va ser elegit arestor i va exercir les seves funcions a Sicília, on va guanyar una brillant reputació com a advocat mentre, al mateix temps, intentava atansar els cavallers i la noblesa per construir la unió de les classes altes capaces de salvar la República i emprengué una ràpida carrera política. 

Al cap del temps, va ser governador de la província de Cilicia. Desprès, obtigué el perdó de Cèsar i es va retirar a Tusulum però amb l'assassinat d'en Cèsar va tornar a reanimar la seva carrera política, el qual va voler restituir al senat el seu paper perdut. Però considerant hàbil recolzar Octavi, pronuncià contra Marc Antoni, el seu rival. Per lo qual, Octavi va a Marc Antoni però es reconcilià amb ell i així, Ciceró al ser inclòs en la llista de proscripció dels nous governants va ser executat el 7 de desembre del 43 a. C.

El significat de la frase cèlebre
Amb raó s'anomena plaer a la manca de tot dolor significa que és normal que quan no hi ha patiment parlem de plaer, tot i que no en tinguem, i tant sols estiguem tranquils i no patim dolor.
                                                                                  Marcus Tullius Ciceró

 Bibliografía
Enciclopèdia Larousse 2000 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada