dilluns, 7 de març del 2011

OVIDI I "LES METAMORFÒSIS" I "EL FIL D'ARIADNA I LES ALES D'ÍCAR"


Ovidi i "Les Metamorfosis"



Publi Ovidi Nasó, va néixer a Sulmona al 43 a.C. i va morir a Tomis el 17 d.C.


Era un poeta romà, famós per les seves dos obres: "Arte de amar" i "Les metamorfosis".


Va tenir un enfrontament amb l'emperador Cèsar August, que el va portar a un exili obligat a Tomis, on va morir als 60 anys.


Les metamorfosis, és un poema de 15 llibres que descriu la creació i història del món de la mitologia. Es classifica entre la èpica i la didàctica. Es va escriure en hexàmetres i conté 250 escrits mitològics. És considerat un dels treballs sobre mitologia més populars, joia de la literatura romana, que ha tingut gran influència en la poesia medieval.



El fil d'Ariadna i les ales d'Ícar

Explica la història del Minotaure, que va sorgir de l'amor entre una dona i un toro. El marit de la dona, el rei Minos, el va castigar tancant-lo en un laberint, on n'era impossible la sortida. Cada 7 anys, enviava a 7 nois i 7 noies per que pogués menjar. Teseu, el príncep d'Atenes, va dir que ell podria sortir del Laberint. Quan va arribar Ariadna, filla del rei Minos, li va donar la solució per sortir d'allí, un fil d'or, que havia de lligar a l'entrar i cabdellar-lo de nou per sortir. I així va ser, Teseu va matar el toro i va sortir sense problema. Minos va castigar a Dédal, el constructor del Laberint, tancant-lo a dins amb el seu fill Ícar. Dédal va inventar unes ales per poder sortir d'allí, però que tenien alguns inconvenients, com ara, que si els tocava el Sol molt a prop es desfeia la cera, si volaven baix, l'aigua del mar les podia mullar i si miraven els estels de nit, els enlluernava la seva lluïssor. I així va ser, van començar a volar, el pare davant i Ícar darrere. Ícar es va confiar i va volar massa alt i el Sol li va desfer les ales i va caure en picat i es va espetegar al mar. Van portar el cos a la primera illa, per enterrar-lo i aquella illa es va anomenar Icària.









ANDREA L.

1 comentari:

  1. seria de molta utilitat indicar a quin dels 15 llibres pertany el poema del MINOTAURE. mr@martiribas.com

    ResponElimina