dimecres, 11 de novembre de 2015

Lixus

Ruïnes romanes de Lixus

  • Lixus són unes ruïnes que ocupaven el vessant d'un turó que domina el riu Lucus, prop de Larache.

1. Les exacavacions més antigues daten del segle VII a.c. També s'ha descobert restes d'un port ja que en aquella època el riu era navegable. Al costat hi ha una zona industrial on es preparava el salaó de peix destinat al consum de les taules romanes, fent servir les salines que avui en dia encara hi són. A la part més alta hi podem trobar la Necròpolis amb rastre del gran temple i prop seu s'hi troba l'oratori que suggereix que era una església dels primers segles del cristianisme i en els seus voltants es troben les termes. A la part de fora de la Necròpolis s'hi pot observar una curiosa construcció d'un teatre per l'hemicicle que mostra i l'amfiteatre per la seva plaça circular. Hi ha restes d'un barri envoltat de muralles amb cases de mercaders , magatzems de dipòsit, soterranis amb escales , voltes i restes de columnes . Les muralles en part conservades , ofereixen restes de portes defensives i torres.
Importància històrica

2. En l'època romanda Lixus era a la ruta que des de Tingis, passant per Ad Mercuri i Tabernae, arribava a Volúbilis i Sala. Es creu que la ciutat va ser abandonada durant el segle V degut a la caiguda de l'Imperi Romà que va fer que la ciutat perdés importància. 

Que més hi podem trobar?

3. El museu arqueològic de Larache (situat a 4Km de Lixus) hi guarda les troballes realitzades a Lixus. La seva exposició conté tots els períodes de la historia del lloc, des de l'època fenícia fins a la islàmica. La seva colecció està composta per objectes de ceràmica utilitzats en la vida quotidiana. Mosaics, eines de construcció, objectes utilitzats per a la decoració de les cases, rodes de molí, estris de pesca, pesos de mesures, una important col·lecció de monedes, etc.
Cap comentari:

Publica un comentari