dimarts, 4 de desembre de 2012

Pompeia

Pompeya era l'única ciutat antiga que té una estructura topogràfica, sense modificacions.

No estava distribuida amb pla regular, per la irregularitat del terreny.
Els seus carrers eren rectes al més pur estil romà, amb el seu cardo i dos documanus.
Pompeya era un gran centre industrial, poble comercial i port. Tenia grans jardíns cultivats, temples, gimnàs, casa de bany, dos teatres i l’anfiteatre.

El centre cívic era on hi havia la vida comercial a Pompeya, tenia bastants edificis públics entorns a ell, i algunes estàtues de ciutadans amb importància.
Hi havien taules o cadires on els ciutadans exposaven els seus productes al públic, al foro s’accedia per una gran porta de bronze i dins no hi podien entrar carruatjes.
També hi havies tabletes exposades al públic on s’escribien les noticies importants de la época.

DIFERENTES ZONES QUE ES TROBAVEN A POMPEYA 


TEMPLES
En total hi havia sis temples religiosos, però el més important era el Temple de Apolo. Eren temples de culte als deus. En algun d'ells hi havien taules per al sacrifíci.

BASÍLICA
Era un dels edificis més àntics i importants de la ciutat, ja que era  la seu de l'administració de justícia.FORO
La ciutat de Pompeya tenia dos foros: un petiti conegut com el foro triangulà i l'altre mes gran on es trobaven els edificis públics.
 Al seu costat es trobaven edificis públis, religiosos i cívils més significatius de la ciutat. En realitat era el "cor" de la vida comercial de Pompeya.

ELS GRANERS DEL FORO
Era el mercat de les fruites i verdures.

NECRÒPOLIS
Cementeri destinats a enterrament i en aquella època es denominada "ciutat de la mort".

MERCAT
El macellum era un gran mercat cobert amb una font d’aigual al mig on es netejaven els peixos.

Al costat del mercat es trobava una altra contruccio anomenada templo de los lares públicos, és a dir, a les divinitats de la ciutat.


LA TAULA PONDEDARIA
Era l'oficina pública on se controlaven les mesures de capacitat i pes.

TERMES SUBURVANES (Fora de les muralles)
Eren unes termes particulars destacades per la seva decoració. Estava dividia en dos plantes, en la de sota hi havien les termes i a la primera hi havia tres apsrtament. En les seves parets també si pintaven frescos han representacions eròtiques dels serveis prestats dins de les termes.
Degut a la seva ubicació eran contiament saquejades.


PORTA MARINA I MURALLA
Pompeya tenia 7 portes però destaquemi la Porta Marina ja que era la d'accés al mar i  en l'antiguitat es coneixeia com la Porta de Neptú.
ARQUITECTURA LÚDICA

Pompeya, como ciudad romanitzada, té varietat d'edificis amb la funció d'entreteniment i exercisi públic. Com teatres, per representar obres teatrals, sigui tragedies o comedies. També hi ha una palestra on es celebren jocs: competicions deportives. Un anfiteatre, amb la lluita de gladiadors, que és un espectacle ple de sang on el seu origen estava amb el sacrifici als Deus.


PROSTÍBUL
En aquesta casa "lupanare" hi havia frescos eròtics i puntures molts explícites, a les seves façanes hi havia una petit gravat del menbre viril masculí.
Normalment estaven situades a la part més antiga de la ciutat i s'accedia amb dificultat.
Per tant la ciutat de Pompeya era rica en aquest tipus de cases.


CASES
Casa de Navio, Casa del Fauno, Casa del Laberint, Casa de la Font Pequeña, Casa de la Font Gran, Casa del Centaure, Casa de lo Dioscuros, Casa del Meleagro...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada