dilluns, 28 de març del 2011

CURIOSITATS SOBRE MINERVA- ATENA

MINERVA- ATENA

En la mitologia romana, Minerva és la deessa de les ciències i la saviesa. En la mitologia grega és Atena. Va formar junt amb Júpiter i Juno l'anomenada tríada capitolina, que tenia el seu temple al cim del Capitoli. Els seus atributs són: el casc, la llança i l’olivera. Com a deessa de l'activitat intel·lectual el seu culte es va relacionar amb el món de l'ensenyament. La seva festa, les Quinquatries, era el 19 de Març, dia en què totes les escoles romanien tancades.



CURIOSITATS

FONT D’ATENA

Situada al final de la Rambla de la Il•lustració d’Almacelles.Aquesta estàtua de 2 m. d’alçada i feta en bronze amb una patina daurada, intenta ser un altre dels referents al món clàssic que, juntament amb l’obelisc de la plaça de les Llums i la tribuna neoclàssica de l’antic Palau dels Barons d’Esponellà componen tot un espai a l’aire lliure dedicat al món clàssic i al Renaixement.





REVISTA- MINERVA

Minerva és la revista cuatrimestral del Círculo de Bellas Artes. Recull i amplia la activitat de la institució a través de entrevistes, articles i reportatges. Compta amb la colaboració de grans firmes de la literatura, l’arte, el pensament, l’arquitectura i la fotografía. Es distribueix en llibreries d’ España i América Llatina.


http://www.circulobellasartes.com/ag_ediciones-minerva.php





Marta.V

dissabte, 26 de març del 2011

CURIOSITATS DE LA DEESSA JUNO

La deessa Juno, és la deessa mare, protectora de les dones i l'encarregada de vetllar per la felicitat i prosperitat domèstiques. Era la germana i la dona de Júpiter.

Cada 1 de març, les dones, celebraven unes festes en honor a Juno que es deien “Matronalia”. També hi ha unes altres festes, les “Nonas Caprotinas” el 7 de Juliol.
A Italia, el mes de Febrer estava consagrat a la deessa Juno.

Algunes curiositats interessants són:


  • La Nassa, va crear una missió amb destí a Júpiter, prevista per ser llançada el 2010, am el nom de JUNO.

  • JUNO,és el nom d'un galardó musical que l'atorga l'acadèmia canadenca de les arts i les ciències de la grabació.

  • A la Batalla de Normandia, les tropes canadenques, van utilitzar JUNO, per al nom en clau d'una platja.

  • També hi ha una pel·lícula que es diu JUNO, de l'any 2007, que va d'una noia jove, que es queda embarassada.

  • Hi ha una marca de pintures amb botigues, a Viscaia, que porten el nom de JUNO.

  • A Praga(Rep. Txeca) hi ha un hotel i a Sant John ( Washington) hi ha un restaurant, que els dos es diuen JUNO.

dilluns, 21 de març del 2011

Curiositat de la deessa Àrtemis

Àrtemis (o Diana en la mitologia romana), era la deessa de la caça i del regne animal. Era cruel i se li atribuïen les morts inesperades. Es representa amb una túnica curta, arc i fletxes i un cérvol.

Era la filla de Zeus i de la deessa Latona i germana bessona de Apol·lo, déu de la música i la bellesa.

A Madrid, existeix una espai on es crien gats de la raça “Bosc de Noruega” anomenat “Artemisa”, en honor a la deessa. El propòsit d’aquesta comunitat és procurar que l'entrada d'aquesta raça de gats a Espanya es faci amb el màxim respecte i calitat possibles i tenint molta cura d'aquest animals.

http://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%80rtemis

http://www.bosqueartemisa.com/




La deessa Afrodita


Afrodita (en la mitologia grega) era la deessa de l'amor,la bellesa i el matrimoni.

  • La marca Gillette a agafat el nom de Venus( Afrodita en mitologia romana) per fer publicitat de productes de bellesa.
  • Ericina fou un sobrenom d'Afrodita, hi ha una salsa amb el seu nom, també hi ha una vacuna que es diu així, però no sé el què cura.
  • Per la festa major de Gràcia (barri de Barcelona) en una casa de llibres, fan “Los placeres de Afrodita” que tracta de contar contes eròtics.
  • Isabel Allende va fer un llibre “Afrodita”, barreja contes amb receptes de cuina per submergir-se en el món de la sensualitat.
  • Hi ha una película que es diu: “La poderosa Afrodita”.
  • “Afrodita grup de música que barreja diferents tipus de musiques de diverses nacionalitats per fer el so Afrodita, es va crear a Barcelona a principis del 2008.

Hi han moltes coses relacionades amb el nom d’Afrodita com botigues, llibres,jocs, músiques, quadres,carrers... però jo crec que el més interessant és la llegenda d’Afrodita.




dijous, 17 de març del 2011

Ovidi; La creació i el món.







Plubius Oividi Naso poeta que escribia sobre amor, dones abandonades i transformacions mitolòqigues. Juntament amb Virili i Horaci és un dels tres millors poetes de la història llatina.




Se'l coneix sobretot gràcies a la seua obra, les Metamorfosis, incorporant-hi molts mites i llegendes sobre transofrmacions sobrenaturals pròpies de les tradicions grega i romana.






La creació i el món



De la mà d'un Déu que desconeixem, va ser l'encarregat de posar ordre al Caos. D'allí va sorgir la terra i el cel, Gea i Urà que van acabar mantenint relacions.



D'aquesta unió van sorgir-hi els titans, però a mesura que tenien més fills, Urà li ordenà a Gea que els empresonés en les seves entranyes, ja que no volia perdre el poder, fins que un dia Gea va decidir matar a Urà, expulsant els seus divuit fills, els titans, però amb l'ajuda d'un d'ells, Saturn.



Aquest, partint d'una cova de Creta, va arribar als testicles del seu pare i els va tallar.



Saturn va ascendir al tro, i va desterrar als seus germans i germanes al lloc més profund del Tàrtar.



Saturn va mantenir relacions amb Rea, però quan donava a llum a algun dels seus fills, Urà se'ls menjava per a que no li arrebatèssin el poder.



Cansada d'aquests devoraments, Rea un dia li va oferir una pedra embolicada en canvi del seu fill, i Saturn se'l va menjar. Aquell fill era Júpiter, el qual va criar-se a una cova de Creta. A l'edat juvenil, Júpiter es va plantar davant de Saturn, i li va oferir un beuratge d'herbes, Saturn se'l va beure i va vomitar a tots els fills que havia devorat fins ara. Va iniciar-se una guerra en la que Saturn tenia el suport dels seus germans i Júpiter dels titans.


Júpiter va acabar sortin victoriós de la batalla gràcies a una arma dels ciclops, la qual constava d'uns raigs molts poderosos i va ascendir a ser el rei de l'Olimp, després d'aixó va desterrar als titans al Tàrtar.
De la sang que va saltar dels testicles d'Urà van nèixer els gegants, i Gea, els va ficar en contra dels Déus de l'Olimp. Va esclatar una guerra entre gegants i Déus, i Hèrcul·les, fill de Júpiter va contribuir-hi molt en aquesta guerra, ja que per matar un gegant es necessitava un mortal i un Déu, i Hèrcul·les era un semi-déu. Van ajudar a Júpiter els seus germans, els quals van guanyar la guerra matant a tots els gegants excepte a un, que va quedar petrificat al fons del mar ja que Hèrcul·les no el va poder rematar.
ELS HUMANS
Al principi de la humanitat tot era amor, tot era de tothom i tothom es respectava, però a mesura que l'humà evolucionava, anava tornant-se cada cop pitjor, cada cop més avariciós, es va inventar la moneda i l'únic que volia l'ésser humà era recaudar diners i tenir més propietats que els altres, i tot això va comportar guerres, molta sang derramada i molts conflictes.
Júpiter estava dessolat... plorava i va prendre una decisió, extinguir la humanitat. Però abans de que fés això, la seva filla Atena, va fer-lo canviar d'opinió, conseguint així una segona oportunitat per la humanitat.
FOTOS
La 1ra és d'Ovidi.
La 2na és de Saturn.
La 3ra és de Júpiter.
INFORMACIÓ; IMATGES
Les imatges han circut cercades de Google, i la informació ha sigut extreta de la viquipèdia.

dilluns, 14 de març del 2011

Faetont i el carro del sol


Èpafos, amic de Faetont, va posar en dubte que Faetont fos fill de Febos, així que va preguntar al seu pare, aquest per demostrar-ho li va dir que demanes el que vulgues que li concediria, així que Faetont li demana que el deixi conduir per un dia el carro del sol. Febos no li va poder dir que no, així que accepta. Al matí següent Faetont conduís el seu carro. Però quan els cavalls s'adonen que no era l'auriga habitual, es van ficar euforics i es van sortir de la ruta, i el jove no sabia com dominar-los.

Els tombs de l'astre amunt i avall van causar grans catàstrofes al cel i a la terra, on van començar els incendis, fins que Zeus va fulminar a Faetont amb els seus llamps abans que quedés destruït tot l'univers.





1ª imatge:Faetont i el carro del sol.
2ªimatge: Zeus mata a Faetont.

webgrafia:

1ª imatge: http://www.odisea2008.com/2010/07/las-metamorfosis-de-ovidio-2.html
2ª imatge: http://www.artehistoria.jcyl.es/arte/obras/7028.htm

Les metamorfosis d'Ovidi

Obra molt important d'Ovidi Nasó. Havent estat l'obra clàssica millor coneguda a l'edat mitjana i la més influent en la tradició literària occidental, començant per la poesia medieval.

Descriu la creació i la història del món, fent servir com a fonts les tradicions mitològiques de Grècia i Roma, que segueixen un ordre cronològic.





Publi Ovidi Nasó

Com segurament tots sabrem que Ovidi va ser un dels poetes més importants d’aquella època. Podem conèixer la seva vida perquè ell mateix la va narra en un poema.

Ovidi va néixer a Sulmona(que esta a Itàlia) l’any 43ac. L’any 8 dC a causa d’un poema(que no se sap de que tractava realment), August el va desterrar a Tomis on va morir l’any 17dC. Ovidi va escriure sobre temes d'amor, dones abandonades i transformacions mitològiques pròpies de les tradicions grega i romana.

Va ser una gran inspiració per a molts artistes, va tenir molta influencia en la literatura.

Ovidi i "Les Metamorfosis", ARACNE


Ovidi

Publius Ovidius Nasó va morir a Sulmona el 20 de maig del 43 aC i va morir a Tomis l'any 17). Va ser un poeta romà conegut en el món catalanoparlant com P. Ovidi Nasó, va escriure
sobre temes d'amor, dones abandonades i transformacions mitològiques.

Era descendent d'una família d'equites p

erò amb una riquesa moderada. Igual que el seu germà Luci, que era un any més gran, fou destinat a l'advocacia i va rebre acurada educació. Va estudiar retòrica amb Aureli Fusc i Porci Latró i aviat va mostrar el seu geni per l'oratòria.

El seu para va decidir no obstant que no continués els estudis ja que el necessitava per obtenir més ingressos per a la família, però la mort del seu germà als 20 anys, va apaivagar aquesta oposició, ja que el patrimoni era suficient per a un únic fill.

Va estudiar a Atenes on va aprendre el grec i va tornar a Roma on fou advocat però sense massa perseverança.

Va tenir 3 esposes, les dues primeres escollides per el seu pare,amb les quals no va durar gaire, i la tercera,escollida per ell.

August va exiliar Ovidi l'any 8 per raons desconegudes.



LES METAMORFOSIS

Escrites pel poeta romà Ovidi. És un extens poema de 1200 versos dividits en 15 llibres i que recullen uns 250 llegendes i mites sobre grecs i romans, amb la característica comuna de la transformació de personatges i éssers en animals,plantes i constel·lacions; ordenats cronològicament des de la creació de l'univers fins la divinització de Juli Cèsar. Així doncs, consisteix en una mena d'història mítica.

Probablement escrit entre els anys 2 i 8 aC, és encara una de les obres mitològiques més conegudes i que més va influir en la literatura occidental i en la època medieval.

De tota manera es una obra pròxima a la èpica si ens fixem en la mètrica, la llargada i els mites i llegendes èpiques.



ARACNE

Aracne és filla d'Idmón un tintorer i va néixer a Lidia . La jove era molt famosa per tenir gran habilitat per el teixit i el brodat.

Explica la llegenda que fins a les nimfes del camp anaven per admirar els seus bonics treballs en aquests arts. Tant va arribar a créixer el seu prestigi i popularitat que es creia que era deixeble de Atenea (deessa de la saviesa ii de les filadores).

Aracne era molt hàbil i bonica, però tenia un gran defecte : era massa orgullosa. Ella volia que el seu art fos gran pel seu propi mèrit i no volia deure-li els seus hàbils i triomfs a ningú. Per això, en un moment de inconsciència, va reptar a la deessa, que per descomptat va acceptar el repte. Primer, se li va aparèixer a la jove en forma de dona i li va advertir que es comportarà millor amb la deessa i li va aconsellar modèstia.

Aracne , orgullosa i insolent desoir els consells de la dona i li va respondre amb insults. Atenea va muntar en còlera, es va descobrir davant l'atrevida joveneta i la competència va iniciar. Al tapís de la deessa, màgicament brodat es veien els dotze déus principals del


Olimp en tota la seva grandesa i majestat. A més, per advertir a la noia, va mostrar quatre episodis exemplificant les terribles derrotes que patien els humans que desafiaven als déus.

Per la seva banda, Aracne representar els amors deshonrosos dels déus, com el de Zeus i Europa , Zeus i Dànae, entre molts més. L'obra era perfecta, però Palas enfurida per l'insult fet als déus, va prendre la seva llança, va trencar el meravellós tapís i li va donar un cop a la jove. Aquesta sense comprendre, se sent totalment humiliada i deshonrada, de manera que embogeix i acaba per penjar-se.


No obstant això, Palas Atenea no va permetre que morís sinó que la va convertir en una aranya , perquè continués teixint per l'eternitat.

Una altra versió ens explica que Aracne tenia un germà anomenat Falange . Mentre ella aprenia amb Palas Atenea les arts del teixit, Falange aprenia l'art de la guerra. Tot anava bé, fins que la deessa va descobrir que entre els germans hi havia una relació impia i incestuosa, de manera que els va castigar convertint-los en animals.










Bibliografia

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ovidi

http://ca.wikipedia.org/wiki/Les_Metamorfosis

http://www.telepolis.com/cgi-bin/web/DISTRITODOCVIEW?url=/1514/doc/Literatura/LasMetamorfosisdeOvidio/IntroduccionMetamorfosisOvidio.htm







Xènia Pelegrí

Pompeia, la gran ciutat sepultada.


La ciutat de Pompeià està a Itàlia a prop de la ciutat de Nàpols.

Va ser sepultada pel volcà Vesuvi l’any 79 dC.

A la ciutat abundaven les viles vacacionals i contaven amb nombrosos serveis: grans mercats d’aliments, molins, tabernes, termes, amfiteatres,petits restaurants i fins hi tot prostíbuls.

Gràcies a la capa de roca volcànica ,es conserven les restes , de les quals ens podem fer una idea de com era la ciutat, els seus habitants, les seves costums... Tot està com el dia de la erupció. En algunes cases s’hi conserven restes de murals i mosaics.

Aquell dia va ser una catàstrofe, però en l’actualitat es un dels grans atractius turístics de Itàlia, realment aquestes runes són una bellesa, ho trobo tan interessant que espero poder-hi anar algun dia!